Acțiuni

George Petrone

De la Referate

Versiunea din 30 decembrie 2010 13:41; autor: 79.117.226.106 (Discuție) (Adăugat de Gheorghe Culicovschi)

(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

George Petrone este născut la 14 aprilie 1936 în oraşul Paşcani din Judeţul Iaşi.

Se alătură Clubului Epigramiştilor "Cincinat Pavelescu" din Bucureşti, în 1974, an în care debutează într-o emisiune de divertisment a Televiziunii Române. Un an mai târziu, devine membru fondator al Cenaclului epigramiştilor de la ziarul "Flacăra Iaşului", redenumit, după evenimentele din decembrie 1989, Academia Liberă "Păstorel" din Iaşi (ALPI).

A coordonat, ca preşedinte, acest conclav de literatură înveselitoare mai mult de 30 de ani.

În tot acest timp, a colaborat la rubricile de umor ale multor ziare şi reviste, la posturi de radio şi televiziune locale şi centrale, realizând, vreme îndelungată, chiar şi o emisiune de profil la Radio Iaşi.

Prezent în majoritatea antologiilor şi culegerilor cu profil umoristic apărute în ultimii 35 de ani; a fost răsplătit cu peste 120 de premii, trofee şi distincţii, la concursurile de gen la care a luat parte.

Cărţi publicate: M'en fiche, duo caniche, în colaborare cu Aurel Brumă (Vaslui, Thalia -2002), Potcoave de cai verzi - schiţe şi tablete umoristice şi Scârţ! - catrene epigramatice (ambele la Iaşi, Timpul - 2006) şi - în dacembrie 2010 Recviem pentru capra vecinului, (la Iaşi, Alfa )

În anul 1996 i-a fost acordat titlul de membru de onoare al Uniunii Epigramiştilor din România.