Acțiuni

Adrian Păunescu

De la Referate

Versiunea din 17 august 2011 10:23; autor: Admin (Discuție | contribuții) (Anularea modificărilor efectuate de către 69.194.194.29 (discuţie) şi revenire la ultima versiune de către 89.122.234.160)

Adrian Paunescu s-a nascut in 20 iulie 1943 in Copaceni, judetul Balti, in actuala Republica Moldova. S-a remarcat mai intii ca un poet prolix, printre productiile sale numarindu-se si ode la adresa familiei Ceausescu. Cenaclul Flacara - pe care l-a organizat incepind cu 1973 - a devenit un fenomen social, influenta lui Adrian Paunescu crescind proportional cu succesul cenaclului.

Cenaclul Flacara a reusit sa impuna o generatie intreaga de cantareti de folk, precum Stefan Hrusca, Victor Socaciu, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru sau Ducu Bertzi.

In 1985, cenaclul a fost interzis dupa ce cinci tineri au murit in timpul unei busculade produse pe stadionul din Ploiesti, iar Paunescu a devenit un personaj indezirabil.

In 1986, Paunescu i-a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceausescu, de fapt o oda ce se incheia cu urarea "Sa traiti, Maria Voastra!". Scrisoarea era insotita de poezia "Va multumesc - versuri de ecou la Cuvantarea tovarasului Nicolae Ceausescu din 6 februarie 1986".

In timpul Revolutiei, Adrian Paunescu a fost aproape de linsaj in curtea TVR, unde venise sa-si exprime sprijinul fata de noua putere.

Dupa Revolutie a stat aproape doi ani departe de scena publica. A fost resuscitat de Mihai Tatulici, intr-o celebra emisiune difuzata in 1992 pe postul public de televiziune. "Am fost un porc" - aceasta e formula cu care Paunescu si-a facut mea culpa pentru odele inchinate familiei Ceausescu.

A intrat apoi in politica, devenind membru al Partidului Socialist al Muncii condus de Ilie Verdet (fost premier in epoca Ceausescu). A intrat apoi in PSD, devenind senator pentru trei mandate.

A revenit periodic in atentia publica in urma unor scandaluri de presa, unul dintre ele fiind accidentul comis de sotia sa, in urma caruia au murit trei persoane. Si-a aparat permanent sotia, care a primit in cele din urma o pedeapsa de trei ani inchisoare cu suspendare.

"Am trei copii (Ioana, Andrei si Ana Maria), am publicat peste cincizeci de carti. Imi puteti gasi textele in saptamanalul Flacara lui Adrian Paunescu. Puteti asculta cantece pe care le-am scris impreuna cu o seama de artisti pe cd-urile Cenaclului Flacara", se prezenta pe blogul sau poetul in 2008.

Paunescu a debutat ca poet in 1960. Pana in prezent, a publicat peste 50 de volume de poezii si publicistica.

A revenit periodic pe ecranele televiziunilor, cautionind deseori comunismul si pe Nicolae Ceausescu.