Acțiuni

Vauvenargues

De la Referate

Luc de Clapiers, marchiz de Vauvenargues (pronunție în franceză: [vovnaʁg]; n. 6 August 1715, Aix-en-Provence – d. 28 May 1747, Paris) a fost un scriitor și un moralist francez.

A murit la vârsta de 31 de ani, având o sănătate șubrezită; cu un an înainte de a-și găsi sfârșitul, a publicat sub anonimat o colecție de eseuri și aforisme puternic încurajat și de prietenul său, Voltaire.

A primit aprecierile publicului pentru întâia dată în anul 1797, iar din 1857 a devenit foarte popular grație aforismelor sale. În istoria literaturii franceze, este consemnată prietenia sa cu Voltaire (care timp de 20 de ani i-a fost mentor).

Opera:

Din copilărie, Vauvenargues a avut o mare admirație față se opera scriitorului roman Plutarh.

În ciuda operei sale sărăcăcioase, munca, lucrările sale au stârnit totuși un interes considerabil. La o sută de ani de la moartea sa, Schopenhauer îl citează: „Claritatea este buna credință a filozofilor.” - din „Reflecții și maxime” (1729).

Diferența majoră dintre Vauvenargues și predecesorul său François de La Rochefoucauld constă în faptul că Vauvenargues a crezut în noblețea omului, fiind mai degrabă un filozof stoic decât unul epicurean. A și fost catalogat drept un stoic modern.