Acțiuni

Vasile Iuşan

De la Referate

Vasile Iuşan este actor de teatru şi film.

S-a născut la 5 iulie 1944 în judeţul Cluj, com. Corneşti, satul Tioltiur, sat mic, dar bine aşezat pe Valea Lujerdiului, aproape de Bobâlna, atestat documentar în anul 1305.

Este al doilea fiu din cei nouă copii a lui Vasile a Vasilichii Tocului din Tioltiur şi a Mariei a Rusului din Corneni (Şintereag) Com. Aluniş jud. Cluj.

Şcoala primară a făcut-o în sat la curtea avocatului Obrobani, clasele 5-7 în Corneni, satul bunicului dinspre mamă, la Castelul lui Schirling. Şcoala profesională de instalaţii sanitare, la Liceul Samuel Brassai, Liceul la George Bariţiu, Facultatea de drept la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, licenţiat în drept internaţional, prof.dr. Marţian Niciu, şef comisie prof. dr. docent Vladimir Hanga. Şcoala populară de artă secţia actorie prof. actriţa Cecilia Şindelaru şi actriţa Maria Cupcea, secţia regie de teatru prof. actorul Gogu Gherasim, şi Şcoala de sociologie, prof. Achim Mihu din Cluj-Napoca.

Angajat: 1961-1968 la Grup 4 instalaţii, 1968-1977 la Întreprinderea Terapia pe post de instalator, redactor la staţia de raioficare şi director al Clubului cultural Terra str. Eroilor (fosta Dr. P. Groza) Nr.20 din Cluj-Napoca.

Aici a înfiinţat în anii ‘70 trupa de teatru Terra participantă la mai multe festivaluri de teatru locale, judeţene şi naţionale. A înfiinţat Ansamblul folcloric Tulnicul care s-a desfiinţat după Revoluţia din 1989. La Clubul Terra şi-au făcut ucenicia trupele de muzică pop, Semnal M şi Compact.

Între anii 1978-1995 a fost figurant şi apoi actor cu echivalare de studii la Teatrul de Stat Turda. Între 1990 şi 1991 a fost director al teatrului turdean.

Din anul 2000 secretar al Asociaţiei Transilvane Zamolxe şi director al Teatrului Zamolxe. Din repertoriu: "Take, Ianke şi Cadâr" de V.I. Popa, "Seara cea mare pentru cei mici" de Alecu Popovici, "Hoţul de mărgăritare" de Valeriu Anania, "Se caută un mincinos" de Dimitris Psathas.

Este artist fotograf, iar din 1991 proprietar al Studioului de foto şi film FOTO CLIP SRL Cluj-Napoca.

Este epigramist. A publicat 13 plachete de epigrame, la Casa de editura Dokia Cluj-Napoca: "Lume multă, oameni puţini"; "Justiţia e oarbă, surdă şi absurdă"; "Ridică-te, Caragiale"; "Fă-mă, Doamne, ce mi-i face"; "Dacă vrei să scapi de stres"; "Am cap de neamţ, nu de chibrit"; "Europarlamentare"; "Estivale"; "Dedicaţii"; "Preelectorale"; "Electorale"; "Postelectorale"; "Academice".