Acțiuni

Stephenie Meyer

De la Referate

Stephenie Meyer (născută Morgan, la 24 decembrie 1973 în Hardford, Connecticut) este o autoare americană de romane fantastice.

Cea mai cunoscută serie a sa este ”Twilight” („Amurg”), care conține 5 cărți: „Amurg”, ”New Moon” („Luna nouă”), ”Eclipse” („Eclipsa”), a patra carte, ”Breaking Dawn” a a fost terminată și a apărut, în limba engleză, pe data de 2 august, 2008. O a cincea carte, ”Midnight Sun” este în pregătire. Seria „Amurg” se concentrează asupra relației dintre adolescenta Isabella Swan (poreclită Bella) și iubitul ei, vampir, Edward Cullen.

Biografia[modificare]

Stephenie Meyer s-a născut în Hartford, Connecticut în 1973. Este fiica lui Steve și a lui Candy Morgan. Provine dintr-o familie foarte numeroasă: mai are două surori (Emily și Heidi) și trei frați (Jacob, Paul și Seth). Când avea patru ani, familia ei s-a mutat în Phoenix, Arizona. A urmat cursurile universității Brigham Young din Provo, Utah, unde a obținut doctoratul în literatura engleză. Acolo și-a întâlnit viitorul soț, Christian, cunoscut drept Pancho, din Arizona. Cei doi s-au căsătorit în anul 1994 și au trei copii: Gabe, Seth, și Eli. Majoritatea numelor apar în cele patru cărți scrise de autoare.

Seria „Amurg”:

Stephenie Meyer susține că ideea ciclului „Amurg” i-a venit în somn, pe 2 iunie 2003. Transcrierea visului constituie acum capitolul treisprezece al primei cărți din serie. Romanului „Amurg” i-au urmat: „Luna nouă”, publicat în America în august 2006; „Eclipsa”, publicat în America în august 2007; și „Zori de zi”, publicat în State pe 2 august 2008. Stephenie Meyer spunea cu ocazia lansării că vor fi mai mult de patru volume, cu rezerva că narațiunea s-ar putea schimba. Într-adevăr, primele douăsprezece capitole din ”Midnight Sun” (povestea întâmplărilor din „Amurg” din perspectiva lui Edward Cullen, personaj al ciclului), pot fi citite în engleză pe site-ul oficial al autoarei.

Opere:

Romane:

„Amurg” „Luna nouă” „Eclipsa” „Zori de zi” „Gazda” „Noua și scurta viață a lui Bree Tanner”

Povestiri:

”Hell on Earth” (din antologia ”Prom nights from Hell”)

Romane ecranizate:

Celebră deja, Meyer are ecranizate „Amurg, Saga Amurg: Lună Nouă”, „Saga Amurg: Eclipsa” și „Saga Amurg: Zori de zi” (Partea I). După romanul ”The Host” va fi realizat un film omonim care are premiera programată în 2013, regizor este Andrew Niccol.