Acțiuni

Printre epigramiştii olteni

De la Referate

Volumul "Printre epigramiştii olteni" a fost realizat de către Petre Gigea-Gorun şi publicat, în anul 2008, de Fundaţia "Scrisul Românesc din Craiova.

Redactor al cărţii este epigramistul Nelu Vasile, redactor şef al revistei "Hohote" ce apare la Turburea, Gorj. Acelaşi Nelu Vasile a asigurat şi tehnoredactarea computerizată a volumului ce are nu mai puţin decât 506 pagini.

Hotărâtoare în apariţia unei asemenea voluminoase lucrări a fost, desigur, truda celor mai sus amintiţi dar şi sprijinul financiar acordat de către ing. Petre Marian Miluţ, preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii Comerciale Prefab S.A. Bucureşti, fiu al Craiovei, precum şi ing. Vlad Miluţ, director general.

Cuvântul înainte al volumului este scris de către George Corbu, Preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, care porneşte prin a cita pe "unul dintre cei mai celebri olteni ai literaturii române, Tudor Arghezi" care afirma despre olteni că "sunt români de o specie sui-generis, care au ştiut să ia limba românească pe cobiliţă şi în răspăr, mânată ca o răzmeriţă a lui Tudor din Vladimiri, la îmbobocirea suavă cu care ne dă bineţe gorjanul în iţari."

Georghe Corbu subliniază rolul important al oltenilor în dezvoltarea epigramei româneşti actuale, meritul de a fi exhaustivă al culegerii "Printre epigramiştii olteni.", "carte care va fi una de referinţă pentru cercetătorii fenomenului literar reprezentat de epigrama românească, ale cărei dimensiuni pot fi aproximate consultând fie şi o secvenţă, ce-i drept foarte importantă, cum este cea elaborată cu osârdie şi permanentă preocupare de evidenţiere a localismului creator în materie de către poetul, memorialistul şi epigramistul Petre Gigea-Gorun."

Dacă cineva are curiozitatea a afla numărul scriitorilor epigramişti publicaţi în volumul "Printre epigramiştii olteni", îi comunicăm faptul că el este de peste 240, aproape toţi găsindu-şi loc alături de alţi epigramişti români sau străini în "Epigrame.Citatepedia.ro, Antologia online a epigramelor scrise sau traduse în limba română"