Acțiuni

Pitagora

De la Referate

Pitagora a fost un filozof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor şi a armoniei. A fost și conducătorul partidului aristocratic din Crotone, Italia de Sud. Scrierile sale nu s-au păstrat. Tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.

Pitagora a fost un mare educator și învățător al spiritului grecesc, cât şi un atlet puternic. A întemeiat şcoala ce-i poartă numele.

Pitagora pare să nu fi scris nimic. Doctrina filosofică a pitagorismului ne este totuși destul de bine cunoscută din lucrările lui Aristotel și Sextus Empiricus, precum și din lucrări ale pitagoricienilor de mai târziu. Totuși, nu se poate stabili cu precizie ce aparține lui Pitagora și ce au adăugat pitagoricienii ulteriori. Celebrele texte "pitagoriciene" "Versurile de aur" ale lui Pitagora şi "Legile morale şi politice" ale lui Pitagora, existente și în traduceri românești, aparțin unei epoci ulterioare.