Acțiuni

Paulo Coelho

De la Referate

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, n. 24 august 1947) este un scriitor brazilian.

Este fiul lui Pedro, inginer, și al Lygiei, casnică. La șapte ani a intrat la școala iezuită „San Ignacio” din Rio de Janeiro. A câștigat primul său premiu literar într-un concurs școlar de poezie, iar sora lui, Sonia, și amintește cum și ea a câștigat un premiu pentru eseu prezentând o lucrare pe care Paulo o aruncase în coșul de hârtii.

Din Publishing Trends aflăm că „Alchimistul” s-a aflat pe locul 6 în lume ca vânzări în 2003. Unsprezece minute a fost pe primul loc peste tot în lume, cu excepția Angliei, unde s-a aflat pe locul al doilea. Zahir, publicat în 2005, s-a situat pe locul trei pe lista de bestseller-uri, după Codul lui Da Vinci și Îngeri și demoni de Dan Brown. „Alchimistul” e unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. Este pe primul loc în listele de bestseller-uri din 74 țări, vânzându-se, până acum, în 35 de milioane de exemplare. „Alchimistul” i-a adus autorului în 2008 un record Guiness pentru cea mai tradusă carte (67 de limbi).

Pentru „Alchimistul” autorul a primit numeroase laude de la diferite personalități, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, până la Madonna, care o numără printre cărțile preferate. Romanul acesta a inspirat multe alte proiecte: un musical din Japonia, piese de teatru din Franța, Belgia, SUA, Turcia, Italia, Elveția. Este, de asemenea, tema a două simfonii în Italia și SUA, iar textul său a fost ilustrat de celebrul artist francez Moebius (scenograful filmelor „Al cincilea element” și „Alien”). Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii a fost un hippy rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viața și cariera literară. Deși profund atașat de Brazilia natală (își scrie operele la calculator, în fața oceanului, în vila de la Copacabana). Cărțile sale dezvoltă drame universale, valabile oriunde și pentru oricine, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Cărțile lui Paulo Coelho, editate în 150 de țări și traduse în peste 50 de limbi, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare. Este consilier special UNESCO în cadrul programului Convergențe spirituale și dialoguri interculturale, co-director al Centrului Shimon Peres pentru pace. Distins cu numeroase și importante premii, medalii și ordine, printre care cel de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare din Franța (martie 2000). Este fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor și bătrânilor din păturile defavorizate ale societății braziliene.

Paulo Coelho este:

Mesager al păcii pentru Națiunile Unite

Ambasador al Uniunii Europene pentru Dialog intercultural în anul 2008

Membru în comitetul de conducere al Institutului de pace „Shimon Peres”

Consultant special UNESCO pentru Dialog intercultural și convergențe spirituale

Membru în conducerea Fundației Schwab pentru antreprenoriat social

Membru al Academiei de Litere din Brazilia

Member of The Board, Doha Center of Media Freedom

Member of INI International Advisory Council - Harvard International Negotiation Iniciative

Bibliografie:

„Pelerin la Compostela” - (1987)

„Alchimistul” - (1988)

„Walkiriile” - (1992)

„La râul Piedra am șezut și-am plâns” - (1994)

„Al cincilea munte” - (1996)

„Manualul Războinicului luminii” - (1997)

„Veronika se hotărăște să moară” - (1998)

„Diavolul și domnișoara Prym” - (2000)

„Unsprezece minute” - (2003)

„Zahir” - (2005)

„Jurnalul unui mag” - (1987)

„Vrăjitoarea din Portobello” - (2006)

„Brida” - (2008)

„Învingătorul este întotdeauna singur” - (2009)

„Aleph” - (2011)

„Manuscrisul găsit la Accra” - (2012)