Acțiuni

Osho

De la Referate

Osho s-a născut în Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931; tatăl său a fost negustor de haine și aparținea religiei Jaina. În 1946, Osho are experiența primului său satori.

Biografie:

De-a lungul anilor experiențele sale meditative au devenit din ce în ce mai profunde. La vârsta de 21 de ani atinge iluminarea, cea mai înaltă culme a conștiinței omenești. În acel moment, spune Osho, biografia lui exterioară a luat sfârșit; de atunci el a trăit o stare de totală unitate cu legile intime ale existenței. În plan exterior și-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasă de Filozofie. A fost Campionul dezbaterilor pe întreaga Indie și a câștigat Medalia de Aur. După terminarea facultății, este numit profesor de filozofie la Colegiul Sanskrit din Rajpur și apoi la Universitatea din Jabalpur.

Întreprinde călătorii în întreaga Indie, vorbind în fața unui larg auditoriu și polemizând cu liderii religioși în dezbateri publice. În 1966 Osho demisionează pentru a se dedica în întregime scopului de a iniția omul modern în arta meditației. Începe să conducă tabere de meditație; se adresează curent unor mulțimi de 20.000 - 50.000 de persoane în cadrul adunărilor ce aveau loc în aer liber. În 1974 este inaugurat ashramul de la Poona.

Influența lui spirituală este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente în jurul lui Osho în acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentală. Cuvântul „Osho” provine din japoneza veche: „O” înseamnă „cu multă recunoștință, iubire, gratitudine”, dar și „echilibru, armonie”. „Sho” înseamnă „extinderea multidimensională a conștiinței” și "total binecuvântat de existență". Osho și-a părăsit corpul la 19 ianuarie 1990; fără să fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor săi că: „Existența a hotărât că i-a venit timpul”. Pentru el devenise limpede că a rămâne în limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale. Înainte de a muri, a mai spus: „Vă las visul meu.”

Scrieri:

Discursurile lui Osho includ toate căile spirituale majore cum ar fi Yoga, Zenul, Taoismul, Tantra și Sufismul. El se referă, de asemenea, la Gautama Buddha, Iisus, Mahavira, Lao Tse și la o serie de mistici. Aceste discursuri au fost strânse în aproximativ 650 de volume și traduse în peste 34 de limbi. Fiind un iluminat, un trezit, Osho se dovedește un exeget legitim al oricărei tradiții spirituale, un interpret avizat care „vede dinăuntru”, restituind astfel înțelesurile majore ale vechilor scrieri și evidențiind caracterul lor unitar în privința mesajului și al realizării. Din bogata sa opera enumeram:

În seria de 12 volume intitulate generic „Dhammapada - Calea lui Buddha”, Osho comentează pe larg cartea cea mai cunoscută a canonului buddhist, considerată unanim standardul etic al lui Buddha Sakhyamuni însuși.

În cărți precum „Bodhidharma”, cel mai mare maestru Zen sau Rinzai - Maestrul Iraționalului sau Dogen, Maestrul Zen, Osho evidențiază rolul excepțional jucat de Bodhidharma, cel care a implementat în China învățătura cea mai înaltă a buddhismului; la contactul cu daoismul, această învățătură a căpătat o notă specific chineză devenind Zenul, care, ulterior, prin maeștri precum Dogen sau Rinzai a fost transferat în Japonia.

În „Meditatia”: arta extazului interpretează în beneficiul cititorului modern lucrarea fundamentală a tradiției șivaite din Kashmir, Vijnana Bairava, unde sunt redate 112 tehnici și metode de meditație menite să ducă la realizarea Ființei interioare și la iluminare.

În cartea „Mesia”, Osho pune în lumină mesajul de iubire, universal și transreligios, cuprins în lucrarea Profetul a marelui poet, artist plastic și vizionar care a fost Kahlil Gibran.

În „Marele secret”, Osho se folosește de cântecele incomparabile ale lui Kabir despre „Preaiubitul”, o expresie sufi ce desemnează starea de iluminare, pentru a descrie stările extatice ale marelui mistic.

În „Vino, urmează-mă” sau în „Sămânța de muștar”, Osho comentează, în special în lumina Evangheliei după Toma și a Evangheliei după Ioan, mesajul și faptele săvârșite de Christos, întemeietorul religiei creștine.

În cărți precum „Tao viu” sau „Barca goală”, Osho analizează două opere fundamentale ale maeștrilor daoismului, Lao Zi și Huang Zi, evidențiind adevărurile esențiale ale căii naturale de a trai și rolul efortului propriu în realizarea naturii adevărate.

În „Alchimia Yoga” sau în „Calea Yoga”, în care comentează sutrele lui Patanjali, Osho ne face cunoscute tehnicile și metodele specifice sistemului Yoga menite să ducă la depășirea condiției umane și la realizarea unității cu Divinul.

Lucrări traduse în limba română:

Osho - „Calea perfectă”, Traducere de: Dan Chiaburu, Editura Herald, Colecția Zen, București, 2002, 176 p., ISBN: 973-97577-1-5

Osho - „Cartea despre bărbați” , Traducere de I.Danasel, Cristina editura MIX ,Brașov,2001, 184 p , ISBN 973-99946-3-6

Osho - „Cartea despre femei”, editura Mix, data apariției Noiembrie 2012

Osho „Când iubești. Cum să iubești conștient și să relaționezi fără teamă”, Traducere de Bogdan Chicea editura ProEditura și Tipografie, data apariției ianuarie 2008 nr de pagini 280

„ABC-ul iluminării” de OSHO, editura Pro Editura și Tipografie

„Trăiește o experiență fără a o numi în vreun fel”

OSHO - „ZEN - TAROT” de OSHO, editura Mix

„Jocul de cărți transcendent al Zenului - Întoarceți atenția de la ceea ce se întâmplă în exterior”, pentru a putea înțelege mai bine ceea ce se întâmplă în subconștient

„Secretul secretelor” de OSHO, editura Mar

„O introducere la străvechea învățătură taoistă - Secretul florii de aur” este una dintre cele mai ezoterice tratate din lume. Îți va arăta calea pentru a deveni mai mult decât trup. Îți va arăta calea de a merge dincolo de moarte. Îți va arăta calea pentru a înflori.

„Farmacie pentru suflet” de OSHO, editura Mix

„Lucruri simple pe care le puteți face pentru a evita neplăcerile vieții de zi cu zi: 101 metode”, Cartea reprezintă o colecție cuprinzătoare de metode de meditație și de sfaturi, care au drept scop promovarea unei stări de bunăstare în toate aspectele vieții noastre.

„Iubire, libertate și solitudine” de OSHO, editura Mix

„O nouă viziune asupra relației de cuplu”