Acțiuni

Krishnamurti

De la Referate

Jiddu Krishnamurti (n. 1895/1896, Telugu Brahmin, India – d. February 17, 1986, Ojai, California) este un orator, scriitor și filozof de origine indiană.

Tatăl său, Narianiah Jiddu, a fost funcționar la o administrație britanică. Krishnamurti era foarte atașat de mama sa, Sanjeevamma, care a murit când acesta avea doar 10 ani. Părinții săi au fost veri de gradul II și au avut 11 copii, din care numai 6 au supraviețuit copilăriei. Erau vegetarieni convinși și aruncau orice mâncare ce se opunea regulilor alimentare. Jiddu Krishnamurti s-a născut pe 12 mai 1895 într-un oraș mic din Madanapalle. În 1903 familia s-a mutat în Cudappah, unde Krishnamurti s-a îmbolnăvit de malarie și a avut mult de suferit de pe urma acesteia, rezultând o copilărie tristă, închisă în propria personalitate, adeseori un visător. Mult timp a fost considerat bolnav mintal și era bătut cu regularitate, atât la școală de profesori, cât și acasă de tatăl său. Câteva decenii mai târziu, Krishnamurti a scris despre copilăria lui, explicând și analizând precum un psiholog cu n diplome, cum a trecut prin multe momente psihologice. În 1909, C.W. Leadbeater, un clarvăzător cunoscut, l-a întâlnit pe Krishnamurti și a afirmat că: „Acest copil are o aură extraordinară, susținută de lipsa de egoism.” El a remarcat și expresivitatea feței acestui tânăr băiat, care era parcă de neclintit, unii ar spune, fără pic de expresivitate. C.W. Leadbeater era convins la acel moment că acest băiat va deveni un mare învățător.

Krishnamurti urmează învățămintele clarvăzătorului și este, în cele din urmă, luat sub protecția mai multor lideri spirituali ai acelor vremi, acei lideri pregătind acest tânăr ca fiind vasul ce va transporta cunoștințele omenirii, devenind un model pentru învățători. A primit educații, de la arta meditației, până la ore de sport speciale, unde acesta a arătat din nou capacități extraordinare. Nu era deloc de acord cu forma de educație universală și a renunțat la studii după mai multe încercări de a trece prin această ordine. A reușit la vremea respectivă să învețe destul de repede să vorbească fluent engleza și italiana și a arătat îndemânări extraordinare în mecanică, reușind să dezasambleze și să asambleze la loc mașinării complexe.

Fruntașii teosofiei credeau că el este Mesia. La maturitate, Krishnamurti a afirmat că el nu este Mesia și a cerut dizolvarea organizației formată în jurul lui pe post de Mesia. În aprilie 1911 a fost luat în Anglia.

După primul război mondial (1914), Krishnamurti a vizitat mai multe țări, unde a ținut discursuri și lecturi privind pacea pe Pământ. De aici a continuat cu astfel de discursuri și pe timp ce trecea, devenea mult mai sigur pe ideile lui. Odată cu atingerea vârstei înțelepciunii, Krishnamurti a început să dezbată intens probleme precum moartea, viața, sentimentele, gândirea și multe altele. A primit chiar și un premiu pentru pace în 1984.

Krishnamurti a fost un maestru spiritual care a afirmat că oamenii nu au nevoie de dogme, de ritualuri și de maeștri spirituali pentru a ajunge la iluminare. El vedea rădăcina tuturor relelor în clasificările elaborate de intelect.

El este cel mai strălucit exemplu de copil educat să fie guru care face într-adevăr carieră de mare guru, deși personal refuza termenul de guru. J. Krishnamurti a murit pe 17 februarie 1986 la vârsta de 90 de ani, petrecându-și mare parte a vieții în India, Anglia și Statele Unite ale Americii.