Acțiuni

Joseph Joubert

De la Referate

Joseph Joubert (n. 7 May 1754 în Montignac, Périgord – d. 4 May 1824 în Paris) a fost un moralist și eseist francez, cunoscut în principal pentru lucrarea sa „Gânduri” (”Pensées”) care a fost publicată postum.

La vârsta de 14 ani Joubert este acceptat la un colegiu religios în Toulouse, unde învață până în 1776. În 1778 pleacă la Paris unde, printre alții, îi întâlnește pe D'Alembert and Diderot și unde, mai târziu se împrietenește cu un tânăr scriitor și diplomat, Chateaubriand.

A alternat între traiul la Paris cu prietenii săi și viața intimă de la țară, la Villeneuve-sur-Yonne. Sub Napoleon a fost numit inspector-general al universităților franceze. Joubert nu a publicat nimic în timpul vieții, dar a scris un număr mare de scrisori și a umplut sumedenii de pagini și foi de carnețel cu impresii, gânduri despre natura existenței umane, literatură și alte domenii, adesea într-un stil aforistic picant, ascuțit.

După moarte, văduva sa i-a încredințat lui Chateaubriand toate aceste însemnări și, în 1838, acesta a publicat o selecție intitulată, „Culegere de gânduri ”, sub semnătura autorului lor(„Recueil des pensées”). Ediții mai complete urmau să apară, cum ar fi colecții ale corespondenței lui Joubert.