Acțiuni

George Petrone

De la Referate

George Petrone este născut la 14 aprilie 1936 în oraşul Paşcani din Judeţul Iaşi.

Se alătură Clubului Epigramiştilor "Cincinat Pavelescu" din Bucureşti, în 1974, an în care debutează într-o emisiune de divertisment a Televiziunii Române. Un an mai târziu, devine membru fondator al Cenaclului epigramiştilor de la ziarul "Flacăra Iaşului", redenumit, după evenimentele din decembrie 1989, Academia Liberă "Păstorel" din Iaşi (ALPI).

A coordonat, ca preşedinte, acest conclav de literatură înveselitoare mai mult de 30 de ani.

În tot acest timp, a colaborat la rubricile de umor ale multor ziare şi reviste, la posturi de radio şi televiziune locale şi centrale, realizând, vreme îndelungată, chiar şi o emisiune de profil la Radio Iaşi.

Prezent în majoritatea antologiilor şi culegerilor cu profil umoristic apărute în ultimii 35 de ani; a fost răsplătit cu peste 120 de premii, trofee şi distincţii, la concursurile de gen la care a luat parte.

Cărţi publicate: M'en fiche, duo caniche, în colaborare cu Aurel Brumă (Vaslui, Thalia -2002), Potcoave de cai verzi - schiţe şi tablete umoristice şi Scârţ! - catrene epigramatice (ambele la Iaşi, Timpul - 2006) şi - în dacembrie 2010 Recviem pentru capra vecinului, (la Iaşi, Alfa )

În anul 1996 i-a fost acordat titlul de membru de onoare al Uniunii Epigramiştilor din România.