Acțiuni

George Enescu

De la Referate

George Enescu s-a născut în anul 1881, la Liveni, în judeţul Botoşani, şi a murit în anul 1955. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, este considerat cel mai important muzician roman.

A manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. George Enescu, alintat "micul Jurjac" în familie, a fost pentru cuminţenie răsplătit cu o mică vioară de jucărie cu trei strune, dar pe aceasta a aruncat-o în foc, fiindcă dorea una adevărată.

La vârsta de 5 ani apare în primul său concert şi începe studii de compoziţie sub îndrumarea profesorului şi compozitorului Eduard Caudella. George Enescu a cunoscut din copilărie folclorul, prin intermediul tarafurilor populare. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinţii săi şi de la vestitul lăutar Niculae Chioru. Imaginile şi tradiţiile acestor locuri îl vor influenţa pe George Enescu în toată creaţia sa.

Compozitorul vine dintr-o familie unde muzica era la locul de cinste. Străbunicul Enea Galin era cântăreţ la strană înzestrat cu o voce deosebită. Bunicul, Gheorghe Enescu, a fost preot, deci şi el însestrat cu o voce uimitoare. Tatăl, Costache Enescu moştenise talentul vocal al strămoşilor săi, dar nu a dorit să practice, fiind învăţător, apoi agricultor.

La numai cinci ani, George Enescu a compus prima sa lucrare, "Ţara Românească".

Îndemnat de Caudella a plecat la Viena unde a primit o educaţie muzicală vastă, studiind alături de mari compozitori ai vremii.

La 13 ani absolvă Conservatorul din Viena şi se întoarce la Bucureşti, unde susţine un concert de succes, alături de reputatul său profesor şi dirijor de la Viena.