Acțiuni

Fumuri (culegere de epigrame)

De la Referate

"Fumuri, culegere de epigrame" este un volum în care au fost redate - prin grija doamnei profesor universitar, doctor în filologie Elis Râpeanu - epigramele adunate prin îndemnul adresat epigramiştilor de a participa la un concurs a cărui temă a fost atitudinea faţă de obiceiul fumatului, temă inspirată de "Anul internaţional de luptă împotriva fumatului". În volum au fost incluse şi epigramele publicate în limba română în anii anteriori, de către epigramiştii din ţară şi de peste hotare, în total 98 de autori.

În cuvântul înainte intitulat "De-a râsu'-plânsu', fumatul în epigramă", doamna Elis Râpeanu, autoarea volumului, arată:

"Am adunat între coperţile acestei cărţi epigramele la temă, apărute în diverse antologii şi culegeri, pe cele primite în scrisori de la confraţii din ţară, precum şi pe cele mai reuşite dintre epigramele prezentate la concursul de la Timişoara, care a avut loc în zilele de 7 şi 8 septembrie 2002, pe tema "Tutunul românesc".

Autoarea volumului şi a cuvântului înainte face, pe spaţiul a 16 pagini, o valoroasă prezentare tematică, exemplificând cu nu mai puţin decât 76 dintre producţiile epigramatice din volum şi reafirmă pe coperta ultimă următoarele:

Un volum de epigrame pe tema fumatul este interesant de parcurs. El oferă, la modul umoristic şi cu ironie, care atinge nota de pamflet, idei şi frământări, aspecte privite cu îngădiunţă sau cu reprobare:

Recordul fumătorului

Nicicând să bată-un cui n-a reuşit

Că e total lipsit de meşteşug,

Dar, cu ţigări şi cu un biet chibrit,

Îşi bate singur cuie la cosciug.

Aproape nici o problemă legată de fumat n-a scăpat ochiului şi minţii epigramiştilor. Fiecare vine cu o observaţie, cu o ironie sau cu o autoironie, cu un apel la înţelepciune - toate sub semnul umanităţii.

Un număr impresionant de catrene care, suntem siguri, îi va pune pe mulţi pe gânduri, conştientizându-i că fumatuldeteriorează ireversibil bunul pe care l-am primit de la Dumnezeu - viaţa."

La reuşita volumului şi-a dat aportul Editura Sagetarius, Bucureşti precum şi ilustraţiile realizaze de FR. D. Gonda.