Acțiuni

Anna Ahmatova

De la Referate

Anna Andreevna Ahmatova-Gorenko (rusă Анна Андреевна Ахматова-Горенко), n. 23 iunie, stil vechi, 11 iunie, 1889, la Bolșoi Fontan, lângă Odessa - 5 martie 1966, la Domodedovo, lângă Moscova, a fost o poetă rusă. Anna Ahmatova și-a început activitatea în 1912, fiind considerată una din persoanele cele mai reprezentative ale curentului literar denumită „Acmeism”. După Revoluția Socialistă din Rusia, publicarea lucrărilor Annei Ahmatova a fost interzisă. În perioada celui de al doilea război mondial și-a reluat activitatea dar în 1946 a fost din nou criticată de organele partidului comunist și împiedicată să-și publice lucrările. După moartea lui Stalin, în 1956 a fost reabilitată și Anna Ahmatova a redevenit una din persoanele cele mai importante din lumea literată a Uniunii Sovietice. În 1964 i s-a decernat premiul internațional de poezie Aetna-Taormina, iar în 1965 i se decernează titlul de doctor honoris causa de către Universitatea Oxford din Regatul Unit. În 1964, la vârsta de 74 de ani, Anna Ahmatova a fost aleasă președinte al Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietică. A tradus în rusă versuri ale poetului Mihai Eminescu. Anna Ahmatova a murit în 1966.

Moștenirea Annei Ahmatova:

Reeditări postume:

În 1976 apare la Leningrad volumul Стихотворения и поэмы („Versuri și poeme”), prima ediție postumă aproape completă, ilustrată și comentată științific, a operei sale poetice, ediție îngrijită de academicianul Viktor Jirmunski). În afară de tirajele obișnuite, au fost tipărite și o serie de ediții îngrijite, cu studii introductive și analize critice.

Muzee și case memoriale:

La „Fontannîi dom”, fostul palat Șeremetevski din Sankt Petersburg, în casa în care Anna Ahmatova a trăit timp de 30 de ani, există în prezent un muzeu memorial al poetei. Despre această casă și grădina din jur, pe care ea le considera „magice”, Anna Ahmatova afirma: „сюда приходят тени петербуржской истории” („Aici dăinuie umbrele istoriei orașului Sankt Petersburg”. Muzeul Annei Ahmatova din Fontannîi dom, deschis în 1989, este așezat în aripa dinspre grădină a casei, unde a trăit Nikolai Punin. În expoziție sunt expuse portrete ale Annei Ahmatova pictate de Zinaida Serebriakova, Kuzma Petrov-Vodkin (schițe), Nikolai Tîrsa, Aleksandr Tîșler, hainele ei și alte obiecte personale, printre care pieptenele pe care i-l dăruise Nikolai Gumiliov, evantaiul pe care i-l adusese Nikolai Punin din Japonia, flacoane de sticlă de Murano), cărți cu autografe, manuscrise. Muzeul municipal „Анна Ахматова. Серебряный Век” (Anna Ahmatove - Secolul de Argint) din Sankt Petersburg, este dedicat creației Annei Ahmatova, a lui Nikolai Gumiliov și a lui Lev Gumiliov. Colecția particulară Serghei Dmitrevici Umnikov. Locuitor al orașului Pușkin, el și-a donat colecția orașului, prin testament. Muzeul se află la etajul 3 al fostului Gimnaziu Marinski (unde a învățat Anna Ahmatova), azi Gimnaziul de Arte din Țarskoe Selo. Din anul 2000 există la Tașkent un club-muzeu al Annei Ahmatova din palatul Mangalocii. La Komarovo, suburbia de lângă Leningrad unde Anna Ahmatova a trăit timp de mai multe veri într-o mică dacea de lemn, cu două camere, a fost amenajată o casă memorială. În 1989 s-a deschis la Sloboda Șelihovskaia raionul Hmelnițki din Ucraina muzeul memorial literar Anna Ahmatova. Poeta stătea deseori aici la mătușa ei, Anna Erazmovna Vakar.

Monumente și statui ale Annei Ahmatova:

La Sankt Petersburg, în clădirea Facultății de Filologie a Universității de Stat.

La Sankt Petersburg, în grădina de lângă Gimnaziul No. 209 pe Ulița Vosstaniya.

La Sankt Petersburg, în grădina de lângă Fontannîi dom, lucrare a sculptorului Viaceslav Buhaev.

Memorialul lui Nikolai Gumiliov, Anna Ahmatova și Lyov Gumiliov din orașul Bejețk, regiunea Tver . În orașul Sloboda Șelihovskaia din regiunea Hmelnițki (Ucraina).

În satul Gradnița de lîngă orașul Bejețk, regiunea Tver.

Într-o suburbie a orașului Odessa (Ucraina).

În clădirea Casei Ardov din Moscova, muzeul scriitorului și dramaturgului Viktor Ardov și a nevestei sale, аctrița și regizoarea Nina Antonovna Olșevska, care adeseori au adăpostit-о pe Anna Ahmatova, când venea la Moscova.

La Kolomna, (lângă Moscova).

In memoriam: Anna Ahmatova:

Casa de discuri Priviet din Rusia a publicat un CD cu înregistrări din 1963-1965 ale Anne Ahmatova citind din poeziile și proza ei, cu o durată de 64 minute. Dramaturgul american Romulus Linney a scris o piesă scurtă, Ahmatova, publicată în 1992.

Opera literară:

Versuri:

1912 Вечер (Seara)

1914 Чётки (Mătănii)

1917 Белая стая (Stolul alb)

1921 Подорожник (Pătlagina)

1922 Anno Domini MCMXXI

1940 Из шесты книг (Din șase cărți)

1943 Избранное Стихи (Versuri alese)

1946 Versuri alese (Избранные стихи)

1958 Стихотворения (Poezii)

1961 Стихотворения 1909-1960 (Poezii 1901-1960), 1961

1963 Реквием (Recviem) (publicat în străinătate, la München)

1965 Бег времени (Scurgerea timpului)

Ediții postume:

1974 Избранное (Poezii alese)

1976 Стихотворения и поэмы. (Versuri și poeme)

1977 Стихи и проза (Poezii și proză)

1978 Поэма без героя (Poem fără erou)

1986 Тростник (Stuf)

1986 Сoчинения (Opere)

1987 Реквием (Recviem) (prima tipărire a volumului în Uniunea Sovietică, în perioada de Perestroika

1989 Десятые годы (Anii 1910)

1990 Сoчинения (Opere)(2 volume)

2004 От царскосельских лип (Sub teii din Țarskoe selo)

Proză:

1977 Слово о Пушкине (Сuvinte despre Pușkin)

Пушкин и дети (Pușkin și copiii)

Все было подвластно ему (Totul a fost în puterea sa)

Слово о Данте (Cuvinte espre Dante)

Воспоминания об Александре Блоке (Amintiri despre Aleksandr Blok)

1967 Амедео Модильяни (Amedeo Modigliani)

Михаил Лозинский (Mihail Lozinski)

Из воспоминаний о Мандельштаме (Din amintiri despre Mandelștam)

Коротко о себе (Pe scurt despre sine)

Будка (Coliba)

Дом Шухардиной (Casa Șuhardina)

Слепнёвo (Slepniovo) Город (Orașul)

Дальше о городе (Iar despre oraș)

Искра паровоза (Scânteia locomotivei ) Березы (Mestecenii)

Traduceri:

1956 Корейская классичекая поезия (Poezia clasică coreeană)

1956 Китайская классическая поэзия (Poezia clasică chineză)

1965 Лирика древнево Египта (Poezia Egiptului antic)

1965 Голоса поетов (Glasul poeților)

1967 Леопарди Джакомо - Лирика (Giaccomo Leopardi - Lirică) (în colaborare cu Anatoli Naiman)

1969 Классическая поезия востока (Poezia clasică a occidentului)

1976 Из армянской поезий (Din poezia armenească)