Acțiuni

Anais Nin

De la Referate

Anaïs Nin (n. 21 februarie 1903, Neuilly-sur-Seine, Franța — d. 14 ianuarie 1977, Los Angeles, SUA) a fost o scriitoare americană de origine franceză. Este cunoscută pentru jurnalele sale intime, pe care a început să le scrie de la vârsta de 11 ani și le-a continuat, fără încetare timp de 45 de ani. Abia după moartea sa și a soțului său s-a putut publica și o variantă necenzurată a acestora.

S-a născut dintr-un tată spaniol de origine cubaneză, pianistul și compozitorul Joaquin Nin, și o mamă daneză. Avea 11 ani când tatăl, mare Don Juan, divorțează de mama ei pentru a se căsători cu o femeie bogată. Imediat după aceea, în drum spre America, Anaïs începe să-și scrie jurnalul, adresându-se tatălui, încercând să-l înțeleagă. La 20 de ani se căsătorește cu Hugo Guiler, un om cu bani și cu studii literare, iar un an mai târziu cuplul se mută la Paris, unde Anaïs rămâne până la începutul războiului. Aici descoperă lumea scriitorilor, artiștilor, a avangardei și a psihanalizei, o lume dezinhibată în care își trăiește pe deplin aventurile - între altele, cu romancierul Henry Miller și cu psihanalistul Otto Rank - și notează totul în jurnal. Scrie romane, povestiri. Revenind în America, viața ei se împarte între New York și Los Angeles (unde avea să și moară, în 1977), între Hugo și tânărul ei iubit, Rupert. Publicarea, începând din anii '60, a jurnalului (în formă cenzurată) dezvăluie curajul de a mărturisi și finețea observațiilor unei scriitoare pasională și lucidă. „Erotismul este una din bazele cunoașterii de sine, la fel de indispensabilă ca poezia”, scrie Anaïs Nin.

„Anaïs Nin, model, dansatoare şi psihanalist amator, a rămas în istorie ca singura femeie care a reuşit să-l îmblânzească pe „golanul” literaturii, scriitorul Henry Miller. Lui Anaïs Nin i se datorează apariţia volumului „Tropicul Cancerului” sau trilogiei „Răstignirea trandafirie”, cu care Henry Miller a revoluţionat scriitura secolului XX. Dacă Miller avea literatura - scăldată în sexualitate -, Anaïs avea feminitatea unei amante supreme. Era, cum spune Antoaneta Ralian, traducătoarea operelor lui Henry Miller în română, „foarte femeie”. O scriitoare inteligentă, însă fără vreun talent vizionar, Anaïs deborda în schimb de-o asumare aproape mistică a propriilor trăiri. Asumare pe care-o specula cu erotism şi inteligenţă în jurnalele (zece volume) pe care le-a ţinut din 1914 până în 1974.

În paginile lor, Nin, născută în Franţa într-o familie cu rădăcini cubaneze şi daneze, îşi înregistrează biografia amoroasă, de la momentul iniţierii erotice incestuoase - la 11 ani, când tatăl lui Anaïs părăseşte definitiv familia - până la jocurile erotice ale maturităţii, începând cu anul 1923, odată ce Anaïs ajunge la Paris şi descoperă lumea scriitorilor, a artiştilor avangardei şi a psihanalizei. Aici începe aventurile amoroase cu Henry Miller, Otto Rank, Antonin Artaud şi Edmund Wilson. La data publicării celebrului ei jurnal (1966), Anaïs Nin a eliminat numeroase pasaje care, din motive juridice, morale sau personale, nu puteau apărea la vremea aceea. Ele au fost publicate sub titlul ”A Journal of Love” („Jurnalul dragostei”) abia în 1986, când protagoniştii jurnalului încetaseră din viaţă.” - Ana-Maria Onisei în „Anaïs Nin, amanta de mătase a literaturii”.